1-IHLAMUR
ÇAYI: Öksürük denilince ilk akla gelen çay ıhlamur. İçerisindeki bileşenlerden
flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, musilajların;
tahrişi önlediği ve boğazı yumuşattığı yönünde birçok veri mevcut. Bu nedenle
öksürüğe karşı günde 2-3 bardak çay içebilirsiniz. Tedaviye yönelik kullanılan
ıhlamur çayına şeker ilave etmeyin. Şeker, çaydaki etkili bileşenlerle
reaksiyona girebiliyor. Bal ilavesini ise 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda
yapmak gerekiyor.
2-TAZE
VEYA KURU AYVA YAPRAĞI: Ayva meyvesi ve yaprakları yıllardan beri öksürük
tedavisinde kullanılıyor. İçerisindeki bileşenlerin boğaz yolu
enfeksiyonlarında etkili ve boğazı yumuşatıcı etkisi bulunuyor. Bitkilerin
çiçek ve yaprak kısımları demleyerek içebilirsiniz. Tedavi amacıyla içiyorsanız
şeker ilave etmeyin. Kuru ayva yapraklarını 10-15 dakika, taze ayva
yapraklarıbı ise 3-5 dakika demleyerek günde 2-3 fincan kadar içebilirsiniz.
3-EKİNEZYA
ÇAYI: Ekinezya bitkisinin ağırlıklı olarak soğuk algınlığı, nezle, grip gibi
rahatsızlıklardan korunmada kullanımı öneriliyor. Yapılan çalışmalar
ekinezyanın boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellediğini
gösteriyor. Demlenerek ve içerisine 1 tatlı kaşığı bal ilavesi ile günde 2
fincan kadar içebilirsiniz.
4-AYVA,
BAL VE IHLAMUR: Bu karışımdan elde edilen çay, öksürüğe karşı oluşturulabilecek
en muhteşem karışımlardan biri. Ayva, bal ve ıhlamurdan oluşan çay boğazları
yumuşatıyor ve iyileşme sağlıyor. Günlük 2-3 fincan kadar tüketebilirsiniz.
5-ZENCEFİL,
BAL VE KARANFİL: Karanfilin içerisindeki uçucu bileşenler, ağız ve boğaz yolu
iltihaplarında, bakteri ve virüslerin yol açtığı enfeksiyonlarda antiseptik ve
ağrı hissini azaltıcı etkiye sahip. Zencefilin içerisindeki bazı bileşenlerin
de iltihap giderici etkisi düşünüldüğünde, 1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı
kadar toz zencefil ve 1 çay kaşığı kadar karanfil ile karıştırılarak kür halinde
içilebilirsiniz. Arzu ederseniz bu karışıma limon da ekleyebilir ve günde 1-2
tatlı kaşığı içebilirsiniz.
6-TOZ
KARABİBER VE BAL: Yürütülen birçok çalışmada bağışıklık sistemini güçlendirici,
kanser karşıtı, yangı ve spazmları iyileştirici etkileri ortaya konulan toz
karabiberin, öksürüğe karşı meyvesini demleyerek gargara yapabilirsiniz. Ayrıca
yine tane karabiberi ılık suda demleyip 1 tatlı kaşığı bal ilavesiyle
içebilirsiniz. Fakat reflü, gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi
rahatsızlıklarınız varsa bu çaydan sınırlı tüketmeniz gerekiyor. Herhangi bir
sağlık sorunu olmayan bireyler günde 2-3 tatlı kaşığı kadar tüketebilir.
7-YEŞİL
ÇAY VE KAKULE: Yeşil çayın yüksek antioksidan özelliği artık herkes tarafından
bilinirken kakule ile birleşen yeşil çayın hem bağışıklık sistemi hem de boğaz
yolu enfeksiyonlarında etkisi büyük. Yoğun derişimli çayı gargara olarak
kullanabilirsiniz ve kakule ilaveli yeşil çayı günde 2-3 fincan kadar
tüketebilirsiniz. Fakat hipertansiyon veya taşikardi probleminiz varsa günde 2
fincanı geçmeyin.
8-AYVA
ÇAYI: Ayva çayının öksürükte yumuşatıcı ve yatıştırıcı etkisi bulunuyor. 1 çay
kaşığı parçalanmamış ayva tohumunu 1 fincan su içerisinde 5-10 dakika kadar
demledikten sonra içebilirsiniz. Genellikle bitki çayları hafif etkili
olduğundan yemeklerden 30 dakika önce veya 1-2 saat sonra mide boşken içmeniz
çayın olumlu etkisini artırıyor.
9-ZENCEFİL,
KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN: 1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1
çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak
gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek
öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
10-MEYAN
KÖKÜ, ŞAHTERE, ZENCEFİL: 1 tatlı kaşığı öğütülmüş meyan kökü, 1 tatlı kaşığı
şahtere ve 1 tatlı kaşığı toz zencefili 1 bardak kaynatılmış suyun içerisine
ilave ederek 3-5 dakika demleyin. Bu çayı gün içerisinde 2-3 fincan kadar
tüketilebilirsiniz.
BİTKİSEL
KARIŞIM VE BİTKİ ÇAYLARININ PÜF NOKTALARI
·
Bitki çaylarının bir kısmı demlenerek içilebildiği gibi
bir kısmı da kaynatılarak içilmeli. Bu iki yöntem birbirinden çok farklı.
Bitkilerin odun, kabuk, kök gibi kısımları kaynatılarak hazırlanmalı ve
ortalama süre 30 dakika olmalı.
·
Bitkilerin yaprak, çiçek gibi kısımları ise demlenerek
hazırlanmalı ve demleme süresi 5-20 dakika civarında olmalı.
·
Her bitkinin çayı olmuyor. Bitki bileşenlerinin sıcak
suya dayanıklı olması gerekiyor.
·
Bitki çayları tedavi amaçlı kullanılıyorsa şeker ilave
edilmemelidir.
·
Bitki çaylarının etkisini gösterebilmeleri için açken
tüketmelisiniz, yemekten 30 dakika önce veya 1-2 saat sonra içmeye özen
gösterin.
·
Çay hazırlanması aşamasında taze su kullanın. Aksi
takdirde suyun içerisindeki mineraller değiştiği için çayın kalitesi olumsuz
etkileniyor.
·
Uçucu bileşenlere sahip çaylar için ağzı kapaklı
fincanlar kullanın. Bitki kısımları çay yapılmak üzere ufalandığında oksijen
ile temasa açık hale gelip değişime uğrayabiliyor. Kapalı kaplarda saklayın.
Acıbadem Hayat sitesinden alıntıdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder