31 Mart 2012 Cumartesi

Kakaolu Ürünler Çocuklarımıza Nasıl Zarar Veriyor?


Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak Nuhoğlu’nun yazılarını her zaman takip ediyorum ve sizlerle de paylaşıyorum.

Nuhoğlu, çikolata, kakaolu puding, ekmek üzerine sürülen kakaolu fındık ezmeleri, kakaolu süt ürünlerinin yuva ve ana okullarının beslenme listelerine dahi girdiğini vurguladı. Çocukların süt ve sütlü gıdaları tüketmelerini sağlamak amacıyla kullanılan kakaonun, mide asit salgısını arttırdığını ve kafeinin mide başını gevşetici etki yarattığını, bu durumun da asitli mide içeriğini yutma borusundan yukarı çıkardığını belirten Nuhoğlu, bir çok dokuya zarar vererek ilerleyen mide asidinin önce yutma borusunun alt ucunu yaktığını ve daha sonra yukarı çıkıp soluk borusuna ulaştığını anlattı.

Nuhoğlu, önce ses telleri, ardından bronş mukozası ve hatta burun ve sinüslere kadar kaçtığı bilinen bu asitli içeriğin, dokularda yaptığı hasarla tekrarlayan ve uzun sürede iyileşmeyen öksürükler ve hırıltılı hastalıklara neden olduğunu belirtti. Nuhoğlu, yaşanan bu durumun adının “reflü” olduğunu ve sağlıksız beslenme sebebiyle günümüzde artık çocuklarda da görüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

“Nedeni anlaşılamayan gece öksürükleri, ses kısıklığı, uzun süre antibiyotiklere rağmen geçmeyen balgam, iştahsızlık, karın ağrısı, mide bulantısı, geğirme, ağız kokusu ve diş gıcırdatma gibi belli belirsiz bulgularla doktor karşısına gelen çocuklar, çoğu zaman gereksiz yere astım tedavisi görüyor. Bu gibi durumlarda çocuğun beslenmesinin yeniden düzenlenmesiyle birlikte reflü kolaylıkla önlenebiliyor. Düzenli ve sağlıklı beslenme tüm bu solunum problemlerini ortadan kaldırmaya yeterlidir.”

Kafein içeren kola, çay, kahve, buzlu çay gibi içeceklerin çocukların beslenmesinden çıkarılmasını, en büyük kafein kaynağı olan kakaonun ise artık bir süt tükettirme aracı olarak kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Nuhoğlu, çikolata ve içeriğindeki kakaonun çocuklarda bir tür bağımlılık yarattığını, çocukların beslenmesinden çıkarılan bu yiyeceklerin, başta zorluk yaşansa bile zaman içerisinde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmasına yardımcı olabileceğini dile getirdi.

Çocukları astım ve alerjik hastalıklardan koruduğu kanıtlanan tek beslenme türünün, bol meyve, sebze ve balık içeren Akdeniz tipi beslenme şekli olduğunun altını çizen Nuhoğlu, çocukların, çikolata ve kakaolu gıdalar, kakaolu fındık ezmeleri, kolalı içecekler, çay, kahve ve buzlu çay, patates kızartması, cips, ketçap, mayonez, hazır meyve suları ve gazlı içecekler, hamburger, pizza, lahmacun ile yoğun baharat içeren sucuk, çiğ köfte gibi gıdalardan uzak tutulması gerektiğine de işaret etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...