12 Ocak 2013 Cumartesi

Hava Soğuk diye Çocuğunuzu Eve Hapsetmeyin


Kışın çocuğunuz üşütecek hasta olacak diye dışarı çıkmasına izin vermemeniz doğru değil. Çocukların kışında açık havada oyuna ihtiyacı var.

Kış mevsimi geldi ve soğuklar kendini hissettiriyor. Kış aylarında çocuğunuz üşütecek hasta olacak diye endişeleniyorsunuz, üşümesine neden olacak her şeyden uzat tutuyorsunuz. Bu endişenizden dolayı çocuğunuza karşı daha korumacı yani kısıtlayıcı yaklaşıyor olabilirsiniz. Bunun en basit örneği kış aylarında çocukların dışarıyla alakasının kesilmesidir.

Uzman Pedagog Sevil Yavuz, anne babaların büyük çoğunluğu bu hataya düşebildiğini söylüyor. Ailelerin, çocuklarının kış aylarında dışarı çıkmasına, dışarıda oynamasına izin verilmediğini söyleyen Yavuz, “Ya hasta olurda üşütürse” diye çocukları evlere, kapalı alanlara kış boyu hapis edildiğini belirtiyor. Öncelikle çocukların enerjisi, bünyesinin yetişkinlerle aynı olmadığını söyleyen Yavuz, ebeveynlerin saatlerce evde oturabileceğini ancak çocukların bunu başaramayacağını dile getiriyor. Yavuz, "Çocukların dışarıya çıkıp, enerjisini atmaya ihtiyacı var. Çocukların dışarı çıkmasına izin vermediğimiz için çoğunlukla evde bilgisayar başında vakit geçiriyorlar" diyor.

Kışın da çocuklarınız dışarıda oynasın

Çocuklarımıza doğuştan korumacı yaklaştığımız için soğuğa karşı vücutları direnç geliştiremiyor. Birçok ülkede çocuklar kış aylarında da yaz günlerindeki gibi dışarıda yeterince oyun oynayabiliyor. Kış ayrının tek farkı çocukların daha kalın giyinmek zorunda olmalarıdır. Çocukları küçüklükten soğuğa alıştırırsak daha dirençli olacaklardır. Bunun için çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun kış aylarında da her gün dışarı çıkmasına ve hava almasına izin verin.

Bu konuda köy çocukları şehir çocuklarından daha şanslılar. Çünkü köy çocukları kış aylarında da dışarıda birkaç saat oyun oynuyor ve karın tadını çıkarıyorlar. Şehirdeki çocuklar ise çok güzel bir kar yağıyorsa bile en fazla 5 dakika dışarıda karla oynayabiliyorlar. Çocuklar evden servisle okula gidiyor, servisle eve dönüyor ve dışarıda vakit geçirme şansları olmuyor.

Aşırı korumacı davranıp çocuğu eve hapsetmeyin

Kış ayları çocukların evde hapis kalmalarını değil, çocukların kış aylarına göre giyinmelerini gerektirir. Çocuklarınızı hasta olacak diye kışın dışarıya göndermezseniz daha hassas bir bünyeye sahip olur ve daha sık hasta olurlar.

Bu korumacılık sadece anne babalarda değil, öğretmenlerde de var. Özellikle anaokullarında çocukların gün içinde dışarı çıkmalarına kesinlikle izin verilmiyor. Bu karar bazen okul yönetiminden bazen de velilerden dolayı alınıyor. Ben velilerin çocuklarını bahçeye çıkmamaları için değil, çıkarmaları konusunda ısrar etmelerini öneriyorum.


Oyunlarında ona eşlik edin
Çok yoğun kar yağmıyorsa ve hava çok soğuk değilse, kış ayları da olsa çocukların dışarıda her gün en az yarım saat zaman geçirmeleri gerekir. Eğer hava çok soğuk değilse çocuklar bir iki saatte dışarıda zaman geçirebilirler.

Çocuklarınızla kış aylarında sizde dışarı çıkıp oynayın. Özellikle yerler karlıysa bu kardan adam yapıp, bu güzelliği paylaşmanın tam fırsatıdır. Unutmayın bazı ülkelerde çocuklar karın ne olduğunu bilmiyor. Kar yağışına sahip ülkemizde çocukların birçoğu bu güzelliği korumacı yaklaştığımız için yaşayamıyor.

anne boyutu'ndan alıntıdır

2 yorum:

  1. bende yagmur ve siddetli soguk yoksa mutlaka cikartiyorum

    YanıtlaSil
  2. Her haftasonu dışarı çıkmaya gayret ediyoruz. Her gün çıkıp oynayabileceğimiz bir park olsa yakınımızda, çok mutlu olurduk ama maalesef yok! Güzel bir yazı, paylaşım için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...