19 Şubat 2016 Cuma

Anne Babaların Çocuk Yetiştirirken Yaptığı Hatalar...

Bugün twitterda gezinirken Bahar Anahmias’ın bir yazısına denk geldim. Yazı anne ve babaların çocuk yetiştirirken yaptığı hatalarla ilgiliydi. Siz de okuduğunuz zaman göreceksiniz ki bu hataların birçoğunu hepimiz yapıyoruz. Bazılarını ben de yaptım, o an için doğru yetiştirme şekli öyleymiş gibi geliyordu ama şimdi dönüp de bakınca bir yerlerde ufak tefek hatalar yapmışım.

1. Çocuklara çok fazla seçenek sunmak
Pek çok aile çocuklara seçenek sunmanın doğru olduğunu düşünüyorlar. Kırmızı şapkanı mı takmak istersin, yoksa maviyi mi? Pazar günü balıkçıya mı gitsek, kebap mı yesek, yoksa brunch mı? İtiraf etmem lazım, pazar günkü seçenek sunma ritüeli bizde de var. Demokratik bir aileyiz ya. Genelde de sonunda kimseyi mutlu edemiyoruz. Mike Leary'in söylediğine göre çocuklar çok fazla seçenekle karşılaşınca bunalıyorlar. Anne ve babalarının kararlı ve tutarlı olmalarına ihtiyaçları var.

2. Yaptıkları herşeyi övmek
Bu özellikle biz Türk ailelerinin çok fazla yaptığı birşey. Yemeğini bitirdi, bravo. Ellerini yıkadı, aferin. Matematikten 100 aldı, akıllı kızım. Böylece çocuklar sürekli övülmek isteyen, büyüdüklerinde de bununla karşılaşmayınca düşkırıklığına uğrayan bireyler oluyorlar.

3. Çocukları mutlu etmeye çalışmak

Çocukları mutlu etmeye çalışmak anne babaların görevi değil, her bireyin kendi görevi mutlu olmayı öğrenmek. Anne, babaların bu konuda hep yaptıkları hediyelerle mutlu etmek olduğu için de çocuklar dışsal etmenlerle mutlu olmayı öğrenmiş oluyorlar. Bu da kısa süreli, geçici bir mutluluk şekli. Kendi kendine mutlu olabilen birey olmaları için mutlu olmayı kendi kendilerine becerebilmeleri gerek.

4. Çocuklara aşırı düşkün olup, onları şımartmak
Bu şekilde bir davranışın, ilgisizlik kadar zararlı olduğu söyleniyor. Fazla vermenin, çocukta tatminsizliğe yol açabileceğini, hatta ileriki yaşlarda kötü alışkanlıklara itebileceğini belirtiyor uzmanlar.

5. Fazla aktivite ile çocukların hayatlarını doldurmak

Evet, sporla da ilgilensinler, sanatla da. Evet, hayatı dolu olan çocuk kötü alışkanlıklara sapmaz. Ama, çok fazla programla dolu olan çocuğun biraz olsun sıkılmaya, yaratmaya zamanı kalmaz. Büyüdüğünde hayatı hep böyle olmayacaktır. Sürekli akranları ile olunca zorbalıkla karşılaşabilir, ya da kendisi zorba olabilir. Yetişkinlerle geçen zamana da ihtiyaç vardır. Özellikle de aile büyükleri ile.

6. Zeki davranmanın onları her durumdan kurtulacağını öğretmek

Çocuklara zeki bir manevra yapmanın zor bir durumdan, bir problemden kurtulmak için doğru bir yol olduğu gösteriliyor. Fakat bu onların kendilerini akranlarından daha zeki olduklarını düşünmeye sevk edebilir. Hatta genelde kurnazlık yaparak, olmadıkları gibi davranarak durumları çözmeye itebilir. Bu da istenmeyen, sevilmeyen, ukala bir çocuk olmaya yol açabilir.

7. Önemli konularda konuşmaktan kaçınmak - Seks, taciz, uyuşturucu vs.
Bu tür konuları çocuklarla konuşmaktan çekinmemek gerekir. Çocuğun soru sormaması konuya ilgi duymadığını göstermez. Hiç konuşmamak onları bu tarz aktivitelerden uzak tutmaz. Ne yazık ki günümüzde gencecik çocuklar hamile kalabiliyor, uyuşturucuya alışabiliyor. Çocuğun yaşına göre bir dille bu konular ara sıra masaya yatırlmalı ve konuşulmalıdır.

8. Çocuğun hatalarına fazla eleştirel yaklaşmak

Hataları eleştirmenin ve detaylıca incelemenin çocuklarda başarıya yol açacağı sanılabilir. Tam tersine fazla eleştirilen çocuk sporda, görünüşünde, akademik hayatında, sosyal hayatında hep mükemmeli yakalamaya çalışacaktır. Bunu yakalayamayınca da kendini değersiz hissedip, öfkelenecek, hatta intihara bile kalkışabilecektir. Herkes hatalarından öğrenir. Hata yapmanın normal olduğunu onlara öğretmeliyiz.

9. Ekran zamanını kısıtlamamak
Bu konuyu son zamanlarda pek çok yazımda paylaştım. Burada Ekran zamanı kısıtlanmazsa aile içi iletişimde kopukluk olur.
 
10. Sıkılmalarına izin vermemek
Çocukların sürekli dolu olmalarını sağlayan ebeveynler var. Sıkılmalarına izin verilmiyor. O zaman da 'Anne, ben şimdi ne yapayım?' diyen, sıkılma halinden kendini çıkaramayan çocuklarımız oluyor. Sıkılmaları onların yaratıcılıklarını da geliştiriyor diyor uzmanlar.

11. Çocukları sürekli korumak, bedel ödetmemek
Çocuklarına ağlamasın diye oyuncak alan, ya da başı derde girince, hemen devreye girerek olayı çözen anne babalar mıyız? O zaman bir daha düşünelim. Yaptıklarının bedelini ödemeyen çocuklar, hiçbir şeye saygısı kalmayan bireylere dönüşüyorlar.
12. Yatmadan önce sohbet etmemek
Yatmadan önce "Bugün neler oldu?" diye sohbet edilen çocuklar, ailelerinin onlara ilgi gösterdiğini düşündükleri için daha huzurlu , sevildiğini hisseden bireyler oluyor. Uykuda da daha rahat ediyorlar.

13. Çocukların yemek porsiyonlarını ayarlamamak
Çocuklara 'Doydun mu?' dediğimizde iştahsız çocuk hemen 'Evet' der. İştahlı ise bir tabak daha ister. Bu insanın aç kalmamaya karşı temel içgüdüsüdür. Çocukların yaşına ve ihtiyacına göre doğru porsiyon aile tarafından ayarlanmalıdır. Çocuk buna kendi karar vermemelidir.
14. Okumayı bilmeyen çocuklara okumamak
Okumak çocuğun sakin, sessiz dinlemesini sağlar. Bu dinleme okul hayatında da ders dinlemesine temel olur. Hayal gücünü kullanan çocuğun beyni de gelişir. Okuyan kişi ile de bağ kurulur. Ellerine verdiğimiz ipad, tablet vs. deki videolar, oyunlar bunların hiçbirini yapamaz.
Buradan  alıntı yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...