10 Mart 2013 Pazar

Çocuğumla Nasıl Oynamalıyım ?


Çocuğuyla birlikte hangi oyunları oynamanın daha iyi olacağını bilemeyen ailelere, Psikolog Derya Gülterler’den önemli ipuçları var. “Çocuğuyla birlikte oynama arzusunda olan, oyunun ikisi için de önemli olduğunun bilincinde olan anne-babalar büyük bir alkışı hak ediyorlar” diyen Gülterler, daha birçok önemli noktaya değindi.

“Çocuklarıyla olumlu bir ilişki kurmak, onu anlamak, ona birçok şeyi doğru aktarabilmek için oyun muhteşem bir fırsat. Sorularının yanıtı ise aslında çok basit: Çocuğunuzu iyi gözlemleyin, o size ihtiyacının ne olduğunu ve birlikte ne oynayabileceğinizi gösterecektir.


Çocuklar büyüme ve gelişme süreçlerinde, hayatı onlara bakarak izledikleri ve onlar gibi olmaya özendikleri yetişkinlerin yaşamlarını oynarlar. Eğer siz çocuğunuzla çok fazla vakit geçirmiyorsanız, hep meşgul anne-babayı oynamaya başlar. Sürekli televizyon seyrediyorsa, televizyonda gördüğü kahramanları kendine model alır ki bu aslında son derece tehlikeli olabilir. Dövüş oyunlarının, zarar verici davranışların altında yanlış modeller ve öfke, kıskançlık, hırs gibi duyguları bir türlü uygun şekilde ifade edemiyor olmak yatar.”

Evcilik Oynamanın da Zamanı Var

“Anne babalara önerilecek en önemli şey, çocuklarına oyun oynamak için uygun vakti ayırmalarıdır. Bu vakit günde yalnızca yarım saat olabilir ama önemli olan oyun oynarken bir taraftan gözünüzün televizyonda olmaması, çalan telefonunuzun oyununuzu bölmemesi, gerçekten o vaktin çocuğunuza ait olduğunu ona hissettirmenizdir.

İkinci olarak, çocuğunuzun gelişim döneminin özelliklerini çok iyi bilmelisiniz. Henüz karşılıklı oyun dönemine geçmemiş, hayali oyunu gelişmemiş 2 yaş çocuğuyla evcilik oynamaya çalışmak sizin için de sıkıcı ve hayal kırıklığı yaratıcı olur. Çocuğunuz da anne-babasının yapmaya çalıştığı şeyden hiç zevk almaz. Bir süre sonra oyun oynamak için sizi değil, Ayşe Teyze’yi istemeye başladığını fark edersiniz. Bu bilgiden yola çıkarak da çocuğunuzu bir oyunun içine çekmeye çalışmamalı, onun sizinle oynamaya çalıştığı oyuna dahil olmalısınız. Onu izlemek, en temel rehberiniz olmalı.

Üçüncüsü ise oyuncağın sadece bir araç olduğunu, önemli olanın çocuğunuzun size anlatmaya çalıştığı duygu, vermeye çalıştığı mesaj olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle de birçok oyuncak alıp çocuğunuzu mutlu etme çabasından vazgeçmeli, onun yerine onunla geçirdiğiniz vakti artırmaya çalışmalısınız.

Oyun çocuk ve anne-baba arasında muhteşem bir iletişim aracıdır. Bunu en doğru şekilde kullanabilmek için de ondan zevk almak, ona zaman ayırmak ve oyun arkadaşlarınızı iyi tanımak gerekir.”

Kaynak : Hurriyetaile.com

ÇOCUKLARINIZLA BİRLİKTE BİRÇOK ŞEY YAPABİLİRSİNİZ!

Bu oyunları çocuklar, mutlaka oynamalı!

Kışın çocukla yapılacak 75 aktivite.. 

2 yorum:

  1. çok faydalı bir yazı olmuş teşekkür ederiz bilgisayarıma kopyaladım daha detaylı okuyabilmek için sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizin faaliyetleri çok beğeniyorum:)

      Sil

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...