28 Mayıs 2012 Pazartesi

Evinizdeki Dağınıklığı Çocuğunuzla Birlikte Toplayın


Anne babaların çözemediği gizemlerden biridir, bu kadar küçük bir canlının nasıl olup da evi bu kadar dağıtabildiği… Akıl sır erdirilir gibi değildir.
 Çocuğunuzun ortalığı dağıtma konusundaki büyük yeteneği sizi kızdırabilir, halbuki ona pek çok faydası vardır. Dünyayı keşfederek öğrenir ve ne yazık ki dağınıklık keşfin doğal bir sonucudur. İlk yaşlarında çocuk oyun zamanını deney olarak görür: “Oyuncak küplerim mutfağın tüm yüzeyine dağılmadan önce kaç tanesini üst üste yerleştirebilirim?”, “Eğer bütün boyalarımı karıştırırsam hangi rengi elde ederim?” 

Buna rağmen mütemadiyen afet bölgesinde yaşamak zorunda değilsiniz. Oyuncaklarınıtoplamak çocuğunuz için en az dağıtmak kadar öğretici olacaktır. Benzer olanları bir araya toplayarak gruplamayı ve saymayı öğrenme fırsatı yakalar. Aşağıdaki ipuçları ile evinizi nispeten derli toplu bir mekan olarak kalmasını sağlayabilirsiniz.

Temizlik işini paylaşın
Çocuğunuzun dağınıklığını tek başınıza toplamak çok daha hızlı ve kolay olabilir, ama her zaman arkasını toplarsanız düzenli olmayı öğrenemez. Ayrıca, bu yaşlardaki bir çocuk henüz düzenli olma kavramını anlamadığı gibi, neden önemli olduğunu da bilmez; nasıl temiz ve düzenli olunacağını sizi taklit ederek öğrenir. Örneğin çocuğunuzun yatak odası darmadağınıksa, ona ilk önce oyuncak kamyonlarını toplamak gibi küçük bir görev verin ve birlikte çalıştığınız sırada derli toplu olmanın mana ve ehemmiyeti üzerine sohbet edin: “Eğer kamyonlarını bu sepetin içine yerleştirirsen, sonra oynamak istediğinde kolaylıkla bulabilirsin.”

Çocuğunuz sandığınızdan daha fazla işbirliği içine girerek sizi şaşırtabilir. Bu yaşlarda çocuklar mutlu etme istekleri ile bilinirler; dolayısıyla toplamaya yardım ettiği için kendini ailenin önemli bir üyesi gibi hissedecektir. 

Acele etmeyin
Oyun oynamaya çalışan çocuğunuzun arkasından elektrik süpürgesiyle dolaşırsanız, keşfetmesine ve öğrenmesine engel olursunuz. Konsantrasyonunu dağıtır ve ona temizliğin keşfetmekten daha önemli olduğu hatalı mesajını iletmiş olursunuz. Ortalığı dağıttığında bağırmak da doğru bir davranış olmaz, oyun oynamayı ceza ile ilişkilendirebilir. Sürekli bir şeyleri parçalamadığı ve bozmadığı sürece, toplamayı sonraya bırakın.

Katı değil ama istikrarlı olun
Çöp evde yaşayın demiyoruz, ama evinizin dekorasyon dergisinden fırlamış gibi yapay olması için de ne kendinizi ne de çocuğunuzu zorlamanın anlamı var. Eğer yeni ayaklanmış bir çocuğunuz varsa, evinizin her odasının mükemmel görünmesini bekleyemezsiniz. Nasıl olsa mümkün olmayacak bir şey için strese girmek niye? Bunun yerine daha gerçekçi hedefler koyarak bazı sınırlar belirleyin: Örneğin, sizin yatak odanızda ve oturma odasında oyun oynamasına izin vermeyin. Eviniz küçükse oyun odası yerine belli oyunlar için belli oyun alanları seçin: “Boya yapmak ya da oyun hamurlarınla oynamak istiyorsan, mutfak masasında oyna.” Çocuğunuzun kuralları öğrenmesi biraz zaman alacaktır, ancak ona hatırlatmalarda bulunur ve istikrar gösterirseniz, söylediklerinize bağlı kalacaktır. 

Temizlik yapmayı eziyet gibi algılamasın
Temizlik yapmanın çok keyifli bir şey olduğunu düşünmeyebilirsiniz, ama küçük yardımcınızın bu işi can sıkıcı ve manasız bir uğraş olarak görmesini de istemezsiniz. Evi derleyip toplama işini oyuna dönüştürebilirsiniz: En kısa sürede en fazla oyuncağı kim toplayacak yarışması yapabilir, komik bir şarkı uydurup ev toparlanana kadar şarkıyı kaç kere söylediğinizi sayabilirsiniz. Çocuğunuza evi toplaması için asla rüşvet önermeyin, ancak ev toplamak konusunda işbirliğine yanaşmadığı takdirde, ona onu harekete geçirecek bir teklifte bulunabilirsiniz: “Eğer oyuncaklarını çabucak toplarsak, birlikte kitap okumaya zamanımız kalır.” 

Mükemmellik beklemeyin
İlk yaşlarda çocukların işleri sizin gibi halledebilecek (hatta bazılarını yapabilecek) motor becerileri henüz gelişmediğinden, kirli kıyafetlerinin sadece birazını kirli sepetine atarsa ya da pastel boyalarını kutusuna götürmeye çalışırken yarısını yere düşürürse, dırdır etmeye başlamayın. Azarlamak ya da eleştirmek, çocuğunuzun kendisini aciz hissetmesine ve hiçbir şey yapmamayı tercih etmesine yol açabilir. Bu noktada çabalıyor olması çok daha önemlidir, kaldı ki büyüdükçe yaptığı işler daha iyi olacaktır. 

Düzenli olmanın ilerisi için yararları
2-3 yaşlarındaki çocuğunuza tertipli olmayı öğretmeniz sadece evin daha az dağılmasını sağlamaz, aynı zamanda ona hayat boyu düzenli olma alışkanlığı kazandırır.Yararlarını şimdi çok fark edemeseniz de, ne demek istediğimizi ileride anlayacaksınız: Öğretmenine tertemiz tutulmuş bir defter gösterdiğinde ya da CD ve video oyunlarını odasında düzenli bir şekilde sakladığında.
Beyin açısından sağladığı faydalar sandığınızdan uzun süreli etkili. AmericanEconomicReview tarafından yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, düzenli ve tertipli evlerde büyüyen çocuklar, dağınık evlerde büyüyen çocuklara oranla okulda ve işte daha başarılılar. Etrafı toparlama rutini, çocuğun bir görev çizelgesine bağlı kalma yeteneğini geliştiriyor ve ileride hayatını daha iyi organize etmesini sağlıyor. Etrafı toparlama işini yatağa gitmeden önce ya da gün içinde başka bir saatte yapmanızın önemi yok, çünkü işin çocuğu geliştiren kısmı rutin biçimde gerçekleşen planlama ve toplama işlemi.


İşinizi kolaylaştıracak öneriler

Aşağıdaki ipuçları ile çocuğunuzun ortalığı toplamasını daha kolay hale getirin.
 
Büyün oyuncak sandıklarını/kutularını kaldırın. Bu yaştaki çocuklar kategorize ederek öğrenirler, o nedenle her şeyi koca bir sandığın içine tıkarsanız, çocuğunuz çok önemli bir öğrenme fırsatını kaçırmış olur. Aynı tür oyuncaklar için farklı birer sandık, raf ya da torba ayırarak çocuğunuza çok daha faydalı olabilirsiniz.
 
Oyuncakları çocukların erişebilecekleri bir yerde saklayın. Eğer oyuncak sandıkları ya da rafları çocuğun ulaşabileceğinden yüksek olursa, çocuğunuz oyuncaklarını yerleştiremez ve ortalığı toparlamak onun için imkansız hale gelir.

Her rafa ya da sandığa fotoğraf yapıştırın. Çocuğun hangi oyuncağı hangi rafa ya da sandığa yerleştirmesi gerektiğini anlaması için her oyuncak grubunun yerine onu simgeleyen bir resim ya da fotoğraf yapıştırın.
 
Satın alırken seçici davranın. Oyuncak satın alırken, en az dağınıklık yaratan versiyonunu seçin, örneğin silinebilir veya yıkanabilir boyaları tercih edin.


Internetten Alıntıdır


1 yorum:

  1. evet yaaa biz toplamaktan yoruluyoruz onlar dağıtmaktan asla :) evi topladım derken arkana bi dönüyosun yine aynı :)

    YanıtlaSil

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...