26 Ağustos 2012 Pazar

Burun Tıkanıklığını Hafife Almayın

Ülkemizde sık rastlanılan burun tıkanıklığı şikayetine burun kıkırdak ve kemiğindeki eğrilikler başta olmak üzere, burun eti büyümeleri, alerji, kronik sinüzit gibi faktörler neden olabiliyor.

Burun tıkanıklığı şikayeti bazen yeterince ciddiye alınmıyor, bazen de ameliyat korkusu nedeniyle geri plana itilebiliyor. Oysaki burun tıkanıklığı hayat kalitesini düşürmekten, sağlığı tehdit eden bir dizi sorunların sebebi. Geceleri ağızdan nefes almak horlamaya neden olur, uykuda solunumun durması (uyku apnesi), uyku problemleri, yorgunluk, gün içerisinde uyuklama, konsantrasyon bozuklukları bunlardan sadece birkaçıdır.

Burun tıkanıklığı sonucu ağızdan nefes alındığında dışarıdan gelen hava süzülmeden direkt içerisindeki yabancı maddelerle birlikte akciğere gitmektedir. Bu hava soğuk olursa akciğerleri üşütür. Tozlu hava boğazı tahriş eder. Kuru hava ise akciğeri ve solunum yollarını kurutabilir. Burun tıkanıklığı sonucunda ağızdan alınan nefes, dudakların kurumasına ve çatlamasına, dişetlerinde gerilmelere, dilde kuruluğa neden olur. Bunun sonucunda kronik faranjit ortaya çıkabilir. Burun tıkanıklığı tedavi edilmediği durumda zamanla bronşit ve akciğerlerde başka sorunlara yol açabilir.

Burun kıkırdak ve kemiğindeki eğrilikler, burun eti büyümeleri, alerji, kronik sinüzit hastalığı ameliyat ile düzeltilebilir ve hastaların korktuğu gibi tampon sorunu yaşanmaz. Duruma göre ya tampon konulmaz ya da gerektiğinde, son yıllarda çokça üretilen özel, konforlu tamponlar kullanılır.

Gelişen teknoloji ve geliştirilen yeni yöntemler ile hastaların konforu artmaktadır, bu yüzden hastaların şikayetlerini ciddiye alıp, tedaviden kaçmamalarında fayda vardır.

Kronik sinüzit ameliyatları, endoskopik olarak veya balon yöntemiyle yapılabilir ve tedavi sonrasında ise hastalar çok çabuk toparlanııp gündelik hayatlarına dönebilir.


Op. Dr. Coşkun Şanverdi

1 yorum:

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...