9 Ocak 2012 Pazartesi

Öksürüksüz Günler Dileğiyle Öksürük Çayı Tarifi


Geçen hafta önce ben sonra da eşim üşüttük ve iki gün boyunca yataktan kalkamayacak derecede hastaydık. Gözler ve burun musluk gibi akıyordu ve burnumuzu silmekten helak olduk.  Tabii ki arkasından öksürük geldi. Doktor kontrolünde ilaçlar, bol sıvı, tavuk suyuna çorbalar, şifalı çaylar ve bol bol ıstırahat ile atlattık Allaha şükür.
Çalıştığım kurumda her gün hasta çayı dedikleri değişik bir çay yapıyorlar. Boğazım yandığında, burnum akmaya başladığında ben de içiyorum. Aslında böyle çayların düzenli içilmesi gerektiğine inanıyorum, eminim düzenli içildiğinde koruyucu etkisi olacaktır. Geçen hafta yatak döşek yatınca ve üye olduğum http://cafefernando.com/turkce/ sitesinde bu çay tarifini de okuyunca artık evde de her akşam düzenli olarak bu çayı yapmaya karar verdim.
Umarım ihtiyacınız olmaz.
ÖKSÜRÜK ÇAYI
2-4 kişilik
Malzemeler
  • 1 adet elma
  • Ceviz büyüklüğünde taze zencefil
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 tatlı kaşığı top karabiber
  • 2 yemek kaşığı kakule
  • 3 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı yeşil çay (yerine ıhlamur da kullanılabilir)
  • 1 adet limon
  • 1 yemek kaşığı bal veya dut pekmezi (servis ederken, her bardak için)
Yapılışı
1.     Elmayı önce ortadan ikiye, sonra her yarısını enlemesine ve boylamasına üçe keserek, koçanı ve çekirdekleri dahil olmak üzere büyük boy bir tencereye aktarın.
2.     Üzerine kabuğunu soyup ince ince dilimlediğiniz taze zencefili, çubuk tarçını, karabiber toplarını, kakuleleri ve suyu ekleyip kapağını kapatın ve yüksek ateşin üzerine oturtup kaynama noktasına getirin. Ardından altını kısıp, orta ateşte 15 dakika boyunca kapağı kapalı olarak pişirmeye bırakın.
3.     Tencereyi ateşin üzerinden alın, kapağını açıp limonun suyunu üzerine sıkın, yeşil çayı da ekleyip karıştırın ve kapağını kapatıp 3-5 dakika demlenmeye bırakın. Eğer yeşil çay yerine ıhlamur kullanacaksanız bütün malzemelerle en başta ekleyebilirsiniz.
4.     Çay demlenince ince telli bir süzgeçten geçirerek bir çaydanlığa aktarın. Bardak başına birer yemek kaşığı bal (veya dut pekmezi) ilavesi yaparak servis edin.
Mikrop kırıcı özelliklerinden dolayı bu çaya karanfil de eklenebilir diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...