26 Temmuz 2012 Perşembe

Tarhana Çorbası Hakkında Faydalı ve Pişirilişi Hakkında Çok Gizli Bilgiler

Evlendiğimizden beri her yaz Altınoluk’tan geçerken eşimin arkadaşının yerine uğruyor ve zeytinyağı, zeytin, tarhana, sabun gibi sevip, beğendiğimiz ve  güvendiğimiz ürünleri alıyoruz.

Ben de eşim de tarhana çorbasını çok severiz, kızım doğuncaya kadar her yaz uğradığımızda 3 kilo tarhana alıyorduk fakat kızım doğduktan sonra 6 kilo almaya başladık.

Kış aylarında kızım 1,5 yaşına gelinceye kadar hergün evimizde içine tarhana eklenen kızımın özel yemeği  daha sonrasında da tarhana çorbası pişti.

Eminim hergün de tarhana çorbası yenir mi diyeceksiniz? Fakat pişen çorbaların hiçbiri birbirine benzemiyordu. Her pişirişte çorbanın içine farklı bir sebze ekledim, kimisinde salça vardı kimisinde sarımsak. Bazen haşlanmış tavuk parçaları bazen de kıyma eklendi tarhana çorbasına. Ama dediğim gibi hiçbirinin tadı birbirine benzemedi.

Eşim kereviz, brokoli, enginar, yer elması, kırmızı biber, pırasa gibi bazı sebzeleri ve soğan, sarımsağı hiç sevmez. Ama tarhana çorbasının içine bu sebzelerden biri veya birkaçı katılıp, iyice piştikten sonra bir de blenderdan geçirince, içine sarımsak, salça ve baharat gibi tatlandırıcılar katılınca ve özellikle de et veya tavuk suyuna yapınca çorbanın ne çorbası olduğunu hiç anlamadı. Aynı şekilde kızımda her seferinde ağzını şaplata şaplata içti bu çorbaları.

Bu yazımı okuyan yakın tanıdıklarımın bu konuyu eşimle paylaşmamalarını rica edeceğim...

Tarhana çorbasının faydalarını Prof. Dr. Reha Artan anlatmış, ben de sizlerle paylaşıyorum

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Artan: "Su yerine sütle yapılan tarhana, besinsel değeri oldukça yüksek, yeterli ve ideal bebek ek besinidir"

Prof. Dr. Artan, bebeklerde anne sütünü tamamlayıcı ek besinlerle ilgili bilgilerin güncellendiğini anlattı. Artan, anne sütünün sayısız faydası olduğunu, 1-1,5 yıl anne sütü ile beslenmeye devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Yakın zamana kadar "Ek besinlere ne kadar geç başlanırsa o kadar iyi olur" düşüncesinin hakim olduğuna dikkati çeken Artan, tüm yararlarına rağmen 6. aydan sonra anne sütünün besinsel değerinin bebeğin gereksinimlerinin gerisinde kaldığına işaret etti.

Prof. Dr. Artan, "Günümüzdeki çalışmaların sonuçları çok net bir şekilde bize göstermektedir ki anne sütüyle beslenmeye tamamlayıcı ek besinlere en erken 4 aylıkken, en geç de 6 aylıkken başlamak gerekiyor" dedi.

Ek besinlerin bu sürelerde yavaş yavaş beslenmeye girmesinin zorunluluk olduğunu vurgulayan Artan, bebeğin bağışıklık belleği ve toleransı ile bağışıklık sisteminin yabancı besinlere hoşgörü kazanabilmesi için bu yaş döneminin kritik önem kazandığını söyledi.

Artan, tarhananın içindeki vitamin ve minerallerin oldukça önemli olduğunu,  bazı aminoasitleri dengeli olarak içerdiğini, özellikle B vitamini yönünden zengin olduğunu, kalsiyum, demir ve çinko bulundurduğunu ve tuzla pişirilmemesi gerektiğini kaydetti.

Kuru tarhananın 100 gramında 1,3 gram protein olduğunu ve sütle pişirildiğinde mükemmel bir protein içeriğine sahip olduğunu anlatan Artan, 200 mililitre süte 2 kaşık tarhana ile bebek için gerekli çorbanın hazırlanabileceğini söyledi. Artan, süt olmadığı durumlarda tavuk ya da et suyu ile yapılacak tarhana çorbasının da bebek için çok önemli bir ek besin kaynağı olduğunu kaydetti.

3 yorum:

  1. çok severim tarhana çorbasını
    kendimiz yapıyoruz biz annemle
    eşim hiç sevmezdi önceleri
    artık oda alıştı
    kışın özellikle bol sarımsaklı yaparım
    hastalandığımda ilk aklıma gelen şey tarhanadır
    artık eşimde hafif bir nezle olsa tarhana yok mu der oğlum da severek içiyor şükür
    faydalarını da okuyunca iyice sevdim:)
    tşkler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçükken ve okula giderken çok soğuk havalarda annem kahvaltıda bize tarhana çorbası içirirde... Nedense tarhana çorbası görünce hep aklıma küçüklüğüm ve okul günlerim geliyor:) Geniş vaktim olsa peynir, yogurt, tarhana, erişte, reçel, çeşit çeşit konserveler ve daha neleeeer neleeeer yapmak istiyorum bir bilseniz...

      Sil
  2. Bayılırım ben de. Hele çocuklar hasta olunca , ilk işim tavuk suyuna tarhana çorbasıdır. Akşama yapmak şart oldu ;)

    YanıtlaSil

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...