24 Aralık 2011 Cumartesi

Çocuklar Alışveriş Merkezlerinde Sosyalleşir mi?

Kızım doğmadan önce haftasonları alışveriş merkezlerine gittiğim zaman anneleri tarafından zorla ellerinden çekiştirilen küçük çocukları görür üzülürdüm, bu çocuklar neden parklarda, oyun alanlarında değil de burada diye.

Bu çocuklar önce seviyorlar diye bir fast food dükkanında yedirilir, içirilir.  Bu fast food dükkanında  özellikle çocuk menüsü  siparişi verilir ki, yanında hediyesi olan oyuncağı da alınabilsin ve bu rüşvetle çocuk hamburgerinin ve patates kızartmasının hepsini bitirsin.  Daha sonra büyük bir oyuncak mağazasına girilir ve çocuğun istediği en az bir tane oyuncak alınır. Daha sonra da anneler ellerinden çekiştire çekiştire çocuklarını bir o mağazaya bir bu mağazaya sokarak alışveriş yapmaya çalışırlar.
Bu annelerin büyük bir çoğunluğu çalışan anneler. Maalesef zaman yetersizliğinden dolayı hem çocuğa ayrılan vakit  hem alışveriş hem de haftasonu gezmeleri bu hale dönüştü.
Şimdilerde ise durum biraz daha iyi. Artık alışveriş merkezlerinde çocuklar için sinema, tiyatro, oyun alanları, çeşitli etkinlikler ve gösteriler var. Bazı kafelerde ve restorantlarda  çocukların önüne hemen bir boyama kağıdı ve boya kalemleri konuyor. Oyuncak ve çocuk eşyası satan mağazalarda muhakkak gelen çocukların oynaması için küçük de olsa bir masa ve üzerinde çeşitli oyuncaklar var. Büyük kitapevlerinin çocuk kitaplarının olduğu bölümde ve kasa kuyruğunda çok sayıda çocuk görmek mümkün.
Kış günü, bu yağmurda çamurda çocuğu nereye götürelim diyen ebeveynlerin yüzü de bu sayede biraz gülmüş oldu. Artık alışveriş merkezlerine ebeveynler hem kendileri için hem de çocukları sosyalleşsin diye gidiyorlar.
Ne yalan söyleyeyim, biz de geçen kış iki yaş bunalımını atlatırken yakınımızdaki büyük alışveriş merkezlerinin nimetlerinden faydalandık.
Yazın ve bahar aylarında kızımı yuvadan alıp geldiğimde daha eve bile girmeden sitenin içindeki parka gidiyoruz. Hafta sonu da parkın gölge ve serin olduğu saatleri kaçırmıyoruz. Parka her yaşta çocuk geliyor ve kızım özellikle ablaları çok seviyor, onlarla oynamak istiyor.
Ama kışın ve yağmurlu bahar aylarında maalesef park ıslak ve çamur içinde. Böyle olunca da iş başa düşüyor ve nerede ne etkinlik var araştırıyorum. İşte bu etkinlikleri vakit buldukça bu blogda sizlerle de paylaşmaya çalışıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...