12 Temmuz 2012 Perşembe

Hangi Spora Kaç Yaşında Başlanmalı?

Spor, çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimini destekleyen çok önemli bir araç. Ayrıca özgüvenlerinin artmasını ve yeni arkadaş çevresi edinmelerini de sağlıyor. Peki ama çocuklar hangi spora kaç yaşında başlamalı?

Acıbadem Fulya Hastanesi Sporcu Sağlığı Merkezi’nden fizik tedavi uzmanı ve spor hekimi Doç. Dr. Tolga Aydoğ, “Çocuğun sadece spordan keyif alması ve bunu zevk için yapması amaçlanıyorsa, uygun yaşta, sağlığını tehdit etmeyecek bir dal öneriliyor. Bu seçimde çocuğun merakları ve fiziki  koşulları büyük rol oynuyor” diyor.
Gelişimi destekliyorModern yaşam koşullarının bir getirisi olarak yeni nesiller çok fazla hareket etmeden yaşıyor. Hareketsiz yaşama bağlı olarak da kilo artışının neden olduğu hastalıklar her geçen gün artıyor. Bu nedenle ailelerin çocuklarına çok küçük yaşlarda spor alışkanlığı kazandırması, sadece spor müsabakalarını seyreden değil, bizzat oynayan nesiller yetiştirmeleri gerekiyor.
En uygunu, en sevdiği olmalı Çocuğa uygun spor seçiminde   en önemli nokta, ilgi duyduğu ve   eğlendiği alanın seçilmesinden geçiyor. Seçilen alan doğruysa, ilk etapta, hangi sporu yaptığının önemi olmuyor. Çünkü çoğu sporda temel hareketler birbirine çok benziyor. Çocuklar keyif aldıkları sporu yaptıktan sonra zaman içerisinde istedikleri başka bir spor  dalına   rahatça yönlenebiliyor.
Çocuğun profesyonel sporcu olması hedefleniyorsa, öncelikle bu yolun çok zor ve çetin olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bu gibi beklentiler iyi yönetildiği zaman çocuk rahatça yönlendirilebiliyor. Kötü yönetilmesiyse spordan soğumasına ve uzaklaşmasına neden olabiliyor. Eğer amaç çocuğun profesyonel sporculuğa yönlenmesini sağlamak değilse, her yaşta istediği spora başlayabilir. Ancak burada önemli olan ona uygun bir program çizilmesi ve özel   antrenmanlara erken dönemde değil, ilerleyen dönemde başlanması. Yaşın da  mutlaka göz önüne  alınması gerekiyor.
2-3 yaş: Koşma, yakalama ve zıplama gibi temel hareketleri yapabiliyorlar. Dolayısıyla bunları içeren bahçede koşma, yürüme, dans etme, suda gözetim altında oynama ve   deneyimli kişiler eşliğinde   jimnastik eğitimi olabilir.
4-6 yaş: Dans, yüzme, jimnastik,  ip atlama ve üç tekerlekli bisiklete  binmek gibi sporlar ideal.
7-10 yaş: Jimnastik, yüzme, futbol,
basketbol, voleybol, hentbol, bisiklet, tenis ve yüzme gibi sporlarla ilgili temel eğitime yönlendirebilirsiniz.
10 yaş sonrası: Önceki yaşlarda başladıkları sporları daha organize olarak yapmaya devam ederken,
atletizm, güreş ve küreğe başlayabilirler. Birkaç yıl sonraysa güç gerektiren boks,   tekvando ve karateye geçebilirler.
Kronik hastalığa kontrol şart
Çocuğun kronik bir hastalığı yoksa ve spora başlamadan en fazla altı ay öncesinde hekim kontrolünden geçmişse özel bir muayene gerekmiyor. Kronik veya
akut bir hastalık varsa, spora başlamadan önce mutlaka ilgili hekim tarafından gözden geçirilmeli.  Yapılacak muayenede rutin şekilde kan tahlili, EKG ve  akciğer filmi istemek yerine hekimin saptadığı muayene bulgularına göre tetkik yaptırmak çok daha doğru.
Kemik, eklem ve   tendonlara dikkat  Düzenli yapılan spor,   sağlık açısından büyük fayda sağlıyor. Ancak egzersizler, kas-iskelet  sisteminde stres oluşturabiliyor. Bu strese karşı kalp, akciğer, damarlar ve kas-iskelet sistemi, dayanma kapasitesini artırıyor. Ancak stres, adaptasyon yetisinde bir şekilde sorun çıkmasına  ya da normalde sorun yaratmayacak  bir fizyolojik sorunun belirgin hale  gelmesine de neden olabiliyor.   Dolayısıyla düzenli spor yapan her  sporcunun, yaşı ne olursa olsun   mutlaka yılda bir kez hekim   kontrolünden geçmesi gerekiyor. CADDE




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...