24 Ocak 2013 Perşembe

Çocuğunuzun Öğrenmesini Nasıl Kolaylaştırırsınız?


Çocukların yeni bilgileri ve becerileri edinmesini sağlamak her zaman kolay olmuyor. Bu işi eğlenceli ve kolay hale getirmek gerekiyor. Nasıl mı?

Aşağıda okuyacağınız 12 yolun izinden giderek mesela...

Çocuğunuzun okula başladığı günden beri, ona nasıl yardımcı olacağınızı, öğrenmesini nasıl kolaylaştıracağınızı düşünüp duruyorsunuz. Belki de, ona şimdiye kadar edindirmediğiniz alışkanlıklar için hayıflanıp duruyorsunuz. Unutmayın, hiçbir şey için geç değildir. Sizler için çocukların yeni bilgileri ve becerileri edinmesini kolaylaştırmada ebeveynlerin yapabileceklerini bir liste haline getirdik. Size kalan tek şey, bir an önce uygulamaya başlamak.

1. Kendi planlarınızı paylaşın
Çocuğunuzun planlı bir hayata sahip olmasını istiyorsanız, öncelikle bunu kendiniz yapmaya başlayın. Çocuklar her şeyde olduğu gibi, bu konuda da ebeveynlerini örnek alırlar. Planlarınız olduğunu ve bunlara uymak için çabaladığınızı göstermek için, her fırsatta çocuğunuza kendi planlarınızdan bahsedin. Bir süre bu şekilde örnek olduktan sonra, onunla birlikte, ders çalışma vb planları yapmaya başlayabilirsiniz.


2. Kitap okuma saatleri belirleyin
Çocuğunuzun en sevdiği kitabı önünüze alın ve birlikte bir okuma planı oluşturun. Haftanın günleri ve hangi sayfaların (ya da en azından günde kaç sayfa) okunacağını bu plana yerleştirin. Böylelikle çocuğunuz bu konuda bir hedef belirlenmiş olacak ve hemen her defasında hedeflerinin ötesine geçmeye çalışacaktır. Bir de bu çizelgede, hedeflenen sayfalar okunduğunda nasıl işaretleyeceğini çocuğunuza gösterirseniz, bu aktiviteyi onun için çok keyifli bir ritüel haline getirebilirsiniz. Çocuğunuzun özgüvenini de geliştirecek bu çalışma, ona kitap okuma alışkanlığı da kazandıracaktır.


3. Sorunlarıyla ilgilenin
Çocuğunuzun okulda herhangi bir problem yaşayıp yaşamadığını öğrenebilmek amacıyla, belirli aralıklarla öğretmeni ile görüşün ve bu sorunun üstesinden gelebilmek için yapılabileceklerle ilgili, çocuğunuzun öğretmeni ile birlikte hareket edin. Gerekli müdahalelerde bulunulmasına rağmen sorun devam ederse, çocuğunuzun öğrenme problemi vb. problemleri olup olmadığını anlamak için, uzmanlara görüşerek gerekli testlerin yapıldığından emin olun.


4. Rahatlama yöntemleri öğretin

Çocuğunuz belirli durumlarda (örn. sınavlarda) paniklediğinden şikayet ediyorsa, ona küçük bir rahatlama tekniği öğretin. Doğru nefes almak ve derin nefes aldığın farkında olmak başlı başına bir rahatlama yöntemidir. Sizin de uygulayabileceğiniz ve çok yararlı olacak bir önerimiz var: Derin bir nefes alın ve bu nefesi sonu kadar, içinizden normal bir tempoyla 8’e kadar sayarak verin. Bunu birkaç kez, acele etmeden tekrarladığınızda vücudunuzda yarattığı etkiyi göreceksiniz. Aynı tekniği çocuğunuza uygulatın ve ihtiyaç duyduğu, kendini gergin veya paniklemiş hissettiği anlarda uygulaması için onu teşvik edin.


5. Sınavlar konusunda kendine güvendiğinden emin olun
Bazı çocuklar, sınavlara hazırlanma konusunda son derece titiz davranırlar ve kendilerini bir türlü sınava hazır hissetmezler. Sizin çocuğunuz da bu gurubun içindeyse, her bir sınav için aşırı çalışma ihtiyacı içinde olduğunu fark edersiniz. Bu gibi durumlarda, temel eksiklik çocuğun kendine hissettiği güvendir. Bu güveni güçlendirmek için yapılabileceklerin başında, çocukla sınav ve dersler konusunda sarf ettiği çabanın ne kadar takdir edildiği ve başarılı olduğu vurgusunun yapılmasıdır. Evde minik ve kolay sınavlar yapmanız da, daha fazla başarı deneyimlemesini sağlayacağından, kendine olan güvenini pekiştirecektir.


6. Çocuğunuzu araştırmaya teşvik edin
Sayısal sözel veya herhangi bir ders ile ilgili bir konuya çalışmaya başlamadan önce, çocuğunuza önce o konunun genel olarak ne hakkında olduğunu anlaması için araştırmaya teşvik edin. Daha sonra konudaki başlıklar hakkında kendi kendine sorular üretmesi gerektiğini, bir sonraki aşmada bu sorulara verilen cevapları okumasının yararını anlatın. Ve tabi ki en sonunda da bu cevapları öğrenmesi ve öğrendiklerini de tekrar etmesi gerektiğini öğretin. Yaratıcı ve araştırmacı özelliklere sahip her çocuk başarı yolunda emin adımlarla ilerler.


7. Televizyon izleme konusunda dikkatli davranın
Çocuğunuzun her hafta kaç saatini TV önünde geçireceğine karar verin. TV rehberinden, programları ve şovları çocuğunuzun önceden seçmesini sağlayın. Uygun zamanlarda tekrar izletmek için özel programları kaydedin. Çocuğunuzla birlikte televizyonu izlemeniz, çocuğunuzun ekranda gördüklerinden sağlıklı biçimde yararlanmasını ve olası olumsuz etkilenmelerden uzak kalmasını sağlayacaktır. Aile olarak bir karar alın ve yılda en azından bir hafta süreyle hiç televizyon izlememeye karar verin. Televizyonun kapalı olduğu zamanlarda, hep birlikte yapabilecekleriniz, çocuğunuzun televizyona karşı tutumunu değiştirecektir.


8. Öğretici oyunlar oynayın
Herhangi bir yerde, herhangi bir şeyi beklerken veya diğer boş vakitlerde, çocuğunuzun düşünmesini harekete geçirmek için aklınızda bir oyun hazır olsun. Belli bir eşyanın nerede olduğunu bulmak için, eşyalara sorular sorma oyunları, çevrenizde gördüğünüz her nesneyi belli bir kategoriye sokma oyunları, hatta geçen arabaları sayma oyunları bile olabilir. Yeter ki, iyi vakit geçirmenizi sağlayacak ve öğretici oyunlar olsun. Çocuğunuzu en iyi tanıyan kişi sizsiniz. Çocuğunuz neyi yapmaktan keyif duyuyorsa, onunla ilgili bir oyun olsun.


9. Soruları cevaplayın
Öğrenme, saat 3′te bitmez. Çocuğunuzun sorduğu soruları, aklındaki soru işaretlerini bilgiye çevirin. Eğer çocuğunuzun sorunlarının cevabını bilmiyorsanız, kaynak olabilecek kitaplara başvurmaktan çekinmeyin. Örneğin daha önce gitmediğiniz bir yere geziye gidiyorsanız, öncesinde dersinize hazırlanmayı unutmayın ve bu yerle ilgili bilgiler toplayın gelecek zorlu sorulara hazırlıklı olun.


10. Matematiği gerçekçi hale getirin
Matematik çoğu çocuğun zorlandığı bir derstir, çünkü soyut kavramlardan ibarettir. Ancak matematiğin gerçek hayattaki karşılığını gördüklerinde çocuklar için ezberden çıkıp, kolay öğrenilebilir bir konu haline gelir. Oturma odanızı adımla ölçerek ne kadar olduğunu bulmanız eğlenceli olacaktır. Matematiği gerçek hayatta ilişkilendirmek, çocuğunuzun öğrenme için ilkeleri ve sebepleri anlamasını kolaylaştıracaktır. Matematiği günlük hayatın içinde ne kadar sık kullandığımızı her fırsatta gösterin. Çatalları saydırarak, kurabiyeleri toplatarak, malzemelerin ölçülerini verdirerek, termostatı ayarlayarak vb. çocuğunuzun matematiğin önemini fark etmesini sağlayın.


11. İyi bir dinleyici olun
Çocuğunuzun öğrendiklerini anlatması, onun için son derece öğretici bir çalışma olur. Çocuğunuz size, bildiklerini okuduğu ya da anlattığı zamanlarda, onu sadece yanlış okuduğu ya da anlattığı kelimeleri düzeltmek için dinlemeyin. Biriyle bağlantılı kavramlar hakkında o durumda karakterlerin başka neler yapmış olabileceği hakkında, daha sonra ne olabileceği hakkında konuşun. Çocuğunuzun, benzer temalarda okumuş olduğu hikayeleri hatırlamasını, benzer bilgilerini anlatıp, karşılaştırmasını sağlayın.


12. Konuşmaya teşvik edin
Küçük çocuklar konuşmaya başladığı zaman onlara baş sallayarak ya da tek kelimelik cevap vermeyin. Çocuğunuzun kelime dağarcığını genişletin ve onları düşünmeye sevk edecek cevaplar verin. Sonraları, çocuğunuzun uzun cümleler kurmasına ve düşüncelerini detaylarıyla açıklamasına yardımcı olun.

Pudra.com’dan alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LINKWITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...