Salonunuz küçükse renk oyunlarından yararlanıp daha
işlevsel bir hale getirebilirsiniz. İşte salon dekorasyonu için çeşitli çözüm
önerileri...
1. Klasik mobilyaları modernleştirerek kullanmak
çoğu zaman işe yarar. Nasıl mı? Klasik ekose desenli bir duvar kağıdını ya da
döşemelik kumaşı modern bir koltukla deneyebilir ya da deseni çarpıcı bir
renkle bütünleyebilirsiniz.
2. Sezonluk tekstillerin desenleri dekorasyon temanızda etkili olabilir. Marin temalar için çizgili ve lacivertler, İngiliz etkisi için çiçekliler, etnik temalar için Fas ya da İspanyol stillerini uygulayabilirsiniz.
3. Dekorasyonun en önemli elemanı perdeler doğru seçimlerle mekanlara kişilik, yaratıcılık ve ruh katar.
4. Desenleri karıştırmak kombinlemekle aynı anlama gelmiyor. Seçimlerinizi yaparken buna dikkat ederseniz görsel bir karmaşa yaratmayı da önlemiş olursunuz.
5. Bir koleksiyonerseniz bunun dekoratif avantajlarında da faydalanabilirsiniz. Tabloları bir arada asimetrik biçimde asabilir, vazo veya biblo koleksiyonunuzu şık tepsilerde sergileyebilirsiniz.
6. Aile ve yakın dostlarınızla çektirdiğiniz fotoğrafları farklı düzenlemelerle asarak duvarları hareketlendirebilirsiniz. Mesela ince zincirlerle farklı yüksekliklerde asmak eğlenceli olabilir.
7. Salonda farklı köşeleri ayırmak için ille de mobilyalara başvurmak gerekmiyor. Oturma alanında stilinize uygun bir halıyı, salon geçiş koridoruna sereceğiniz çizgili bir kilimle tamamlayabilirsiniz.
8. Bu yıl doğanın tüm dokuları en yalın ve en sade renklerle evleri süsleyecek. Salonunuzda rattan koltuklara, ham ağaç sehpa ve masalara, kalın keten ve pamuklu tekstillere yer açmayı deneyebilirsiniz.
9. Hatıralar bir evin en güzel aksesuarları. Gezilerden alınmış biblolar, yöresel dokumalar, kartpostallar ya da sadece aile fotoğrafları. Hepsi salonunuzu süslemek için iyi birer dekorasyon unsuru.
10. Kır evi tarzını sadeleştirerek deneyebilirsiniz. Bunun için hasır koltuklar yerine beyaz ahşap mobilyalar, katlanır ferforje sandalyeler ve ekoseli tekstiller doğru seçimler.
11. Zarafeti ve konforu bir arada sunan seçimler yapabilirsiniz. Modern ve klasik mobilyalar bir arada kullanılabilir. Önce en uygun antika parçaları belirleyin. Daha sonra parlak renkli kumaşlar, heykeller ve metal aydınlatmalar gibi modern seçenekler ekleyin. Ayrıca rengarenk yastıklar da iyi gider.
12. Açık alanlar yaratarak salonunuzu ferahlatabilirsiniz. Salonunuz hem oturma, hem de misafir ağırlama hizmeti veriyorsa, mobilya aralarındaki geçiş yollarını olabildiğince açık bırakmalısınız. Bunun için de “değişken mobilya planı” en iyi çözüm.
13. Doğanın tazeliğini içeri taşıyarak her zaman bahar ve yaz aylarının sıcaklığını hissedebilirsiniz. Sehpa üzerine yerleştireceğiniz birkaç bitki ve bambu ya da hasır mobilyalarla bu hava yaratılabilir.
14. Eğer yeriniz varsa yakın arkadaşlarınızla keyifli sohbetler için salonda bir fiskos köşesi oluşturun. Kahve ve çay ikramlarınız için açılır kapanır masa ya da zigonlar çok pratik.
15. Paletin en sevdiğiniz tonlarını salonunuzda kullanmak istemeniz çok normal. Çünkü sizi yansıtıyor. Bunu yaparken baz renk için doğal renklere yönelerek sevdiğiniz tonların mekanda parlamasını sağlayabilirsiniz.
16. Salon dekorasyonunun mevsim değişimlerine ayak uydurması için minik düzenlemeler keyifli olur. Mesela kapıya asacağınız muzip bir “hoş geldin” yazısı gibi…
17. Tekstil seçimlerinde uzun ömürlü, solmayan ve dayanıklı dış mekan kumaşları seçerek salonu uzun yıllar ufak değişimlerle ve fazla masrafa girmeden kullanabilirsiniz.
18. Aydınlık ve karanlık köşeler yaratarak salona derinlik kazandırmanız mümkün. Nişli bir duvarınız varsa dış yüzeyini açık renk ve içte kalan bölümü rengin daha koyu bir tonuna boyatabilirsiniz. Ayrıca kitaplıkla geçtiğiniz bir duvarda raf aralarına küçük spot ışıkları yerleştirebilirsiniz.
19. Dekorasyonda doğal renkler hataları da gizler. Dekorasyon dengelerinizi belirlerken doğadan ilham alarak bolca kahve, bej ve yeşil tonlarının kullanıldığı sıcak bir atmosfer yaratılabilir.
20. Mimari detayları zengin bir evde yaşıyorsanız buna vurgu yapabilirsiniz. Örneğin tavan kirişleriniz açıktaysa farklı renge boyayabilirsiniz. Şömine duvarınız çok belirginse bunu taş dokuyla kaplayabilirsiniz ya da pervazlarınız genişse saksılarınızı yerleştirebilirsiniz.
21. Çarpıcı desenlere yer vererek ne kadar cesur olduğunuzu kanıtlayın. Hatta birkaç deseni bir arada kullanarak kendi içinde bir ahenk bile yakalayabilirsiniz.
22. Küçük salonlarda boya oyunlarıyla tavanı ya da duvarları olduğundan geniş göstermek mümkün. Ancak tavanı yüksek göstermek için duvarları koyu, duvarları büyük göstermek içinse tavanı koyu tonlarda boyamanız gerekiyor.
23. Ceviz mobilyalarınızı bordo tekstillerle kullanmak şık kombinler oluşturur. Üstelik mekanı da canlandırır. Ancak bunu yaparken renk dozunu çok iyi dengelemeniz gerektiğini unutmayın.
24. Mekanı canlandırmak için renk ya da desenlere vurgu yapın. Bunun için stilinizin ana renklerinden yola çıkabilirsiniz. Etnik veya pop stillerinde koyu lacivert, turuncu, kırmızı ve fosforlu sarı, beyaz ve siyahla çok şık durur.
25. Tarihi değer taşıyan parçaları dekorasyona eklemek de iyi bir fikir. Eğer evinizde aileden kalma eski bir sandık varsa bunu bir kahve sehpası gibi değerlendirebilirsiniz. Üzerini antika işi sehpa örtüleriyle süslerseniz uyumu yakalarsınız.
26. Dekorasyonda şaşırtıcı materyaller çok popüler. Siz de bundan yardım alarak metal, cam ve ahşap gibi farklı malzemeden mobilyaları bir arada yerleştirebilirsiniz.
27. Belli bir dönemi yansıtan dekorasyon son yıllarda ağırlık kazandı. Salonunuzu yenilerken bu tarz bir değişikliğe giderek sevdiğiniz bir dönemi yansıtabilirsiniz.
28. Stilleri karıştırarak da farklılaşabilirsiniz. Eskiyle yeniyi, gündelikle resmiyi ya da doğal tonlarla zıt renkleri karıştırarak yaratacağınız yeni salon sizin için rahat edeceğiniz bir alan olabilir. İnce formlu masif ahşap kanepe ve koltuklar çağdaş bir etki bırakırken, drapeli ve damask desenli döşemeler klasik stile vurgu yapıyor.
29. Salonda güzel bir manzaranız varsa bunu kapatmadan da mahremiyeti sağlayabilir ve farklı perde teknikleri uygulayarak görüş açınızı genişletebilirsiniz.
30. Büyük salonları görsel olarak bölmek için mimari detaylardan yardım alabilirsiniz. Örneğin tavan kirişleri açıkta bırakılmış bir salonunuz varsa bunu görsel olarak oturma ve çalışma alanızı ayırmak için kullanabilirsiniz.
31. Salona derinlik kazandırmanın pek çok yöntemi var. Bunlardan biri farklı büyüklükteki mobilyaları bir araya getirmek. Kanepelerin arasına uzunluklarının 3/2’si ölçüsünde kestireceğiniz bir mermer tablayı iki ahşap kaide üzerinde yerleştirebilirsiniz.
32. Yaşam stilinize ve kullanım şeklinize göre düzenleyin ama stilinizden de ödün vermeyin. Sürekli bir şeyler yiyip içmek isteyen çocuklar, sakar misafirlerin mobilyalarınıza zarar vermemesi için stile uygun koltuk şalları, bardak altığı ve runner gibi seçenekler salona şıklıkta katar.
33. Ne zaman tasarruf etmeli, ne zaman harcamalı bütçeniz için bilmekte fayda var. Parlak renkli, kaliteli kumaştan, klasikleşmiş bir kanepe için harcama yapabilirsiniz. Ancak zaman içinde sıkılarak değiştirebileceğiniz aksesuarlar için fazla harcamaya gerek yok.
34. Dar bir salonunuz varsa renk paletiniz için güneşin parlak renklerini yansıtan tonlara yönelebilirsiniz. Perde ve döşemeler için beyaz; yastık, halı ve diğer aksesuarlarda sıcak renkler girilebilir. Burada olduğu gibi zeminde bol tüylü halıyla aydınlık bir kış evi havası yaratabilirsiniz.
35. Geleneksellikten kurtulmak için sehpalarınıza ilginç çözümler bulun. Kitapları üst üste koymak ve tepesine bir tepsi yerleştirmek, eski sandık ve sepetleri ters çevirmek, aile yadigarı tepsiye ayak yaptırmak seçeneklerden sadece üçü.
36. Salonda okuma bölümü için en uygun alan pencere önü ya da gün ışığı alabilen bir köşe. Burada ana temanız ne olursa olsun açık ve dinlendirici renkler kullanmaya özen gösterin.
37. Modern klasikler gibi zamansız seçenekler her mekanda yer buluyor. Klasik bir tasarım olan Barcelona beyaz deri koltuk ve modern formlu yekpare cam sehpa bir arada stil farkınızı ortaya koyacaktır.
38. Fonksiyonel seçimlerle işlevsel bir salona sahip olunabilir. Katlanır masa gerektiğinde şık bir çalışma bölümü kazandırır. Tekerlekli ürünleri odanın dilediğiniz bir köşesine çekerek değerlendirebilirsiniz.
39. Salonda atıl kalan alanları değerlendirirken ihtiyaçlarınızı da göz ardı etmeyin. Örneğin ekstra bir kitaplığa ya da raf ünitesine ihtiyacınız varsa boş kalan geniş nişler ve kalorifer üstleri en ideal alanlar.
40. Sergilerken yaratıcı olun. Nasıl mı? Kurabiye ve kek standlarında minik biblolarınızı veya koleksiyon parçalarınızı sergileyebilirsiniz.
41. Birbirine uyan mobilyaları tarzları farklı da olsa yan yana kullanarak mekanları kişiselleştirmekten kaçınmayın. Hatta koltukların tümünü farklı stillerden seçebilirsiniz.
42. Dekorasyon değişimlerinde sıradışı mekanlardan ilham alabilirsiniz. Sevdiğiniz tarihi mekanlar veya beğendiğiniz bir otel odası bile size fikir verecektir. Bunun için etrafınıza alıcı gözle bakmayı ihmal etmeyin.
43. Salonda renk harekatı başlatmak yapabileceğiniz en basit ama en etkili değişim. Öncelikle klasik pastel ve doğal tonlardan sıyrılın. Tazelik veren yeşil tonları mekanı ferahlatacaktır. Bunu açık pembe, beyaz veya sarı ile canlandırarak tam bir değişimi öncüsü olabilirsiniz.
44. Farklı amaçlar için üretilen ürünleri salona uyarlayarak kişiselleştirebilirsiniz. Bir bahçe fenerinden salon aydınlatması, salıncaktan keyif köşesi kanepesi neden olmasın?
Evim Dergisınden alıntıdır
2. Sezonluk tekstillerin desenleri dekorasyon temanızda etkili olabilir. Marin temalar için çizgili ve lacivertler, İngiliz etkisi için çiçekliler, etnik temalar için Fas ya da İspanyol stillerini uygulayabilirsiniz.
3. Dekorasyonun en önemli elemanı perdeler doğru seçimlerle mekanlara kişilik, yaratıcılık ve ruh katar.
4. Desenleri karıştırmak kombinlemekle aynı anlama gelmiyor. Seçimlerinizi yaparken buna dikkat ederseniz görsel bir karmaşa yaratmayı da önlemiş olursunuz.
5. Bir koleksiyonerseniz bunun dekoratif avantajlarında da faydalanabilirsiniz. Tabloları bir arada asimetrik biçimde asabilir, vazo veya biblo koleksiyonunuzu şık tepsilerde sergileyebilirsiniz.
6. Aile ve yakın dostlarınızla çektirdiğiniz fotoğrafları farklı düzenlemelerle asarak duvarları hareketlendirebilirsiniz. Mesela ince zincirlerle farklı yüksekliklerde asmak eğlenceli olabilir.
7. Salonda farklı köşeleri ayırmak için ille de mobilyalara başvurmak gerekmiyor. Oturma alanında stilinize uygun bir halıyı, salon geçiş koridoruna sereceğiniz çizgili bir kilimle tamamlayabilirsiniz.
8. Bu yıl doğanın tüm dokuları en yalın ve en sade renklerle evleri süsleyecek. Salonunuzda rattan koltuklara, ham ağaç sehpa ve masalara, kalın keten ve pamuklu tekstillere yer açmayı deneyebilirsiniz.
9. Hatıralar bir evin en güzel aksesuarları. Gezilerden alınmış biblolar, yöresel dokumalar, kartpostallar ya da sadece aile fotoğrafları. Hepsi salonunuzu süslemek için iyi birer dekorasyon unsuru.
10. Kır evi tarzını sadeleştirerek deneyebilirsiniz. Bunun için hasır koltuklar yerine beyaz ahşap mobilyalar, katlanır ferforje sandalyeler ve ekoseli tekstiller doğru seçimler.
11. Zarafeti ve konforu bir arada sunan seçimler yapabilirsiniz. Modern ve klasik mobilyalar bir arada kullanılabilir. Önce en uygun antika parçaları belirleyin. Daha sonra parlak renkli kumaşlar, heykeller ve metal aydınlatmalar gibi modern seçenekler ekleyin. Ayrıca rengarenk yastıklar da iyi gider.
12. Açık alanlar yaratarak salonunuzu ferahlatabilirsiniz. Salonunuz hem oturma, hem de misafir ağırlama hizmeti veriyorsa, mobilya aralarındaki geçiş yollarını olabildiğince açık bırakmalısınız. Bunun için de “değişken mobilya planı” en iyi çözüm.
13. Doğanın tazeliğini içeri taşıyarak her zaman bahar ve yaz aylarının sıcaklığını hissedebilirsiniz. Sehpa üzerine yerleştireceğiniz birkaç bitki ve bambu ya da hasır mobilyalarla bu hava yaratılabilir.
14. Eğer yeriniz varsa yakın arkadaşlarınızla keyifli sohbetler için salonda bir fiskos köşesi oluşturun. Kahve ve çay ikramlarınız için açılır kapanır masa ya da zigonlar çok pratik.
15. Paletin en sevdiğiniz tonlarını salonunuzda kullanmak istemeniz çok normal. Çünkü sizi yansıtıyor. Bunu yaparken baz renk için doğal renklere yönelerek sevdiğiniz tonların mekanda parlamasını sağlayabilirsiniz.
16. Salon dekorasyonunun mevsim değişimlerine ayak uydurması için minik düzenlemeler keyifli olur. Mesela kapıya asacağınız muzip bir “hoş geldin” yazısı gibi…
17. Tekstil seçimlerinde uzun ömürlü, solmayan ve dayanıklı dış mekan kumaşları seçerek salonu uzun yıllar ufak değişimlerle ve fazla masrafa girmeden kullanabilirsiniz.
18. Aydınlık ve karanlık köşeler yaratarak salona derinlik kazandırmanız mümkün. Nişli bir duvarınız varsa dış yüzeyini açık renk ve içte kalan bölümü rengin daha koyu bir tonuna boyatabilirsiniz. Ayrıca kitaplıkla geçtiğiniz bir duvarda raf aralarına küçük spot ışıkları yerleştirebilirsiniz.
19. Dekorasyonda doğal renkler hataları da gizler. Dekorasyon dengelerinizi belirlerken doğadan ilham alarak bolca kahve, bej ve yeşil tonlarının kullanıldığı sıcak bir atmosfer yaratılabilir.
20. Mimari detayları zengin bir evde yaşıyorsanız buna vurgu yapabilirsiniz. Örneğin tavan kirişleriniz açıktaysa farklı renge boyayabilirsiniz. Şömine duvarınız çok belirginse bunu taş dokuyla kaplayabilirsiniz ya da pervazlarınız genişse saksılarınızı yerleştirebilirsiniz.
21. Çarpıcı desenlere yer vererek ne kadar cesur olduğunuzu kanıtlayın. Hatta birkaç deseni bir arada kullanarak kendi içinde bir ahenk bile yakalayabilirsiniz.
22. Küçük salonlarda boya oyunlarıyla tavanı ya da duvarları olduğundan geniş göstermek mümkün. Ancak tavanı yüksek göstermek için duvarları koyu, duvarları büyük göstermek içinse tavanı koyu tonlarda boyamanız gerekiyor.
23. Ceviz mobilyalarınızı bordo tekstillerle kullanmak şık kombinler oluşturur. Üstelik mekanı da canlandırır. Ancak bunu yaparken renk dozunu çok iyi dengelemeniz gerektiğini unutmayın.
24. Mekanı canlandırmak için renk ya da desenlere vurgu yapın. Bunun için stilinizin ana renklerinden yola çıkabilirsiniz. Etnik veya pop stillerinde koyu lacivert, turuncu, kırmızı ve fosforlu sarı, beyaz ve siyahla çok şık durur.
25. Tarihi değer taşıyan parçaları dekorasyona eklemek de iyi bir fikir. Eğer evinizde aileden kalma eski bir sandık varsa bunu bir kahve sehpası gibi değerlendirebilirsiniz. Üzerini antika işi sehpa örtüleriyle süslerseniz uyumu yakalarsınız.
26. Dekorasyonda şaşırtıcı materyaller çok popüler. Siz de bundan yardım alarak metal, cam ve ahşap gibi farklı malzemeden mobilyaları bir arada yerleştirebilirsiniz.
27. Belli bir dönemi yansıtan dekorasyon son yıllarda ağırlık kazandı. Salonunuzu yenilerken bu tarz bir değişikliğe giderek sevdiğiniz bir dönemi yansıtabilirsiniz.
28. Stilleri karıştırarak da farklılaşabilirsiniz. Eskiyle yeniyi, gündelikle resmiyi ya da doğal tonlarla zıt renkleri karıştırarak yaratacağınız yeni salon sizin için rahat edeceğiniz bir alan olabilir. İnce formlu masif ahşap kanepe ve koltuklar çağdaş bir etki bırakırken, drapeli ve damask desenli döşemeler klasik stile vurgu yapıyor.
29. Salonda güzel bir manzaranız varsa bunu kapatmadan da mahremiyeti sağlayabilir ve farklı perde teknikleri uygulayarak görüş açınızı genişletebilirsiniz.
30. Büyük salonları görsel olarak bölmek için mimari detaylardan yardım alabilirsiniz. Örneğin tavan kirişleri açıkta bırakılmış bir salonunuz varsa bunu görsel olarak oturma ve çalışma alanızı ayırmak için kullanabilirsiniz.
31. Salona derinlik kazandırmanın pek çok yöntemi var. Bunlardan biri farklı büyüklükteki mobilyaları bir araya getirmek. Kanepelerin arasına uzunluklarının 3/2’si ölçüsünde kestireceğiniz bir mermer tablayı iki ahşap kaide üzerinde yerleştirebilirsiniz.
32. Yaşam stilinize ve kullanım şeklinize göre düzenleyin ama stilinizden de ödün vermeyin. Sürekli bir şeyler yiyip içmek isteyen çocuklar, sakar misafirlerin mobilyalarınıza zarar vermemesi için stile uygun koltuk şalları, bardak altığı ve runner gibi seçenekler salona şıklıkta katar.
33. Ne zaman tasarruf etmeli, ne zaman harcamalı bütçeniz için bilmekte fayda var. Parlak renkli, kaliteli kumaştan, klasikleşmiş bir kanepe için harcama yapabilirsiniz. Ancak zaman içinde sıkılarak değiştirebileceğiniz aksesuarlar için fazla harcamaya gerek yok.
34. Dar bir salonunuz varsa renk paletiniz için güneşin parlak renklerini yansıtan tonlara yönelebilirsiniz. Perde ve döşemeler için beyaz; yastık, halı ve diğer aksesuarlarda sıcak renkler girilebilir. Burada olduğu gibi zeminde bol tüylü halıyla aydınlık bir kış evi havası yaratabilirsiniz.
35. Geleneksellikten kurtulmak için sehpalarınıza ilginç çözümler bulun. Kitapları üst üste koymak ve tepesine bir tepsi yerleştirmek, eski sandık ve sepetleri ters çevirmek, aile yadigarı tepsiye ayak yaptırmak seçeneklerden sadece üçü.
36. Salonda okuma bölümü için en uygun alan pencere önü ya da gün ışığı alabilen bir köşe. Burada ana temanız ne olursa olsun açık ve dinlendirici renkler kullanmaya özen gösterin.
37. Modern klasikler gibi zamansız seçenekler her mekanda yer buluyor. Klasik bir tasarım olan Barcelona beyaz deri koltuk ve modern formlu yekpare cam sehpa bir arada stil farkınızı ortaya koyacaktır.
38. Fonksiyonel seçimlerle işlevsel bir salona sahip olunabilir. Katlanır masa gerektiğinde şık bir çalışma bölümü kazandırır. Tekerlekli ürünleri odanın dilediğiniz bir köşesine çekerek değerlendirebilirsiniz.
39. Salonda atıl kalan alanları değerlendirirken ihtiyaçlarınızı da göz ardı etmeyin. Örneğin ekstra bir kitaplığa ya da raf ünitesine ihtiyacınız varsa boş kalan geniş nişler ve kalorifer üstleri en ideal alanlar.
40. Sergilerken yaratıcı olun. Nasıl mı? Kurabiye ve kek standlarında minik biblolarınızı veya koleksiyon parçalarınızı sergileyebilirsiniz.
41. Birbirine uyan mobilyaları tarzları farklı da olsa yan yana kullanarak mekanları kişiselleştirmekten kaçınmayın. Hatta koltukların tümünü farklı stillerden seçebilirsiniz.
42. Dekorasyon değişimlerinde sıradışı mekanlardan ilham alabilirsiniz. Sevdiğiniz tarihi mekanlar veya beğendiğiniz bir otel odası bile size fikir verecektir. Bunun için etrafınıza alıcı gözle bakmayı ihmal etmeyin.
43. Salonda renk harekatı başlatmak yapabileceğiniz en basit ama en etkili değişim. Öncelikle klasik pastel ve doğal tonlardan sıyrılın. Tazelik veren yeşil tonları mekanı ferahlatacaktır. Bunu açık pembe, beyaz veya sarı ile canlandırarak tam bir değişimi öncüsü olabilirsiniz.
44. Farklı amaçlar için üretilen ürünleri salona uyarlayarak kişiselleştirebilirsiniz. Bir bahçe fenerinden salon aydınlatması, salıncaktan keyif köşesi kanepesi neden olmasın?
Evim Dergisınden alıntıdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder